Monday, October 26, 2015

10:41 PM


Απο περυσι , καποιος φιλος μου ...ταξιδιαρης μου 
πρωτομιλησε για την Airbnb ...
" Καλα δεν την ξερεις μου ελεγε χαρακτηριστικα "...

Που ζεις ανθρωπε μου , δεν ξερεις οτι πλεον οι νεοι ανθρωποι που ταξιδευουν ολο και περισσοτερο για δουλεια στο εξωτερικο την προτιμουν απο τα ξενοδοχεια  ;
Ομολογω με ειχε πιασει αδιαβαστο  !

Το ..εψαξα λιγακι και η περιεργεια μου μεγαλωσε οταν σε δυο smartphones φιλων μου νεαρης ηλικιας ανεκαλυψα οτι το
App της Airbnb , βρισκονταν σε  περιοπτη θεση στην κεντρικη τους σελιδα .

Την ξαναθυμηθηκα , οταν διαβαζα το καλοκαιρακι οτι συζυγος ενος...πολυ μεγαλου πολυξερου και με εντονα σημαδια ναρκισισμου υπουργου , την χρησιμοποιουσε για να νοικιαζει το εξοχικο της οικογενειας σε νησι του Αργοσαρωνικου...

                  ♢♢♢♢♢♢♢♢♢♢♢♢

Μιλωντας με φιλους γνωστες της Παρισινης αγορας του   Real Estate και των ξενοδοχειων , με εκπληξη πληροφορηθηκα οτι η εν λογω Αμερικανικη εταιρεια βρισκεται πισω απο μια πρωτογνωρη κριση του ξενοδοχειακου γιγνεσθαι στην
Πολη του Φωτος .

                   ♢♢♢♢♢♢♢♢♢♢♢♢

Η εκπληξη μου μαλιστα αρχισε να μεγαλωνει οσο διαβαζα καποιες συνεντευξεις που εδιναν managers μεγαλων και πολυτελων ξενοδοχειων στην Γαλλικη πρωτευουσα .

Το πρωτο που με εντυπωσιασε ηταν ενα survey μεγαλης συμβουλευτικης εταιρειας στον τομεα των ξενοδοχειων , που ουτε λιγο ουτε πολυ οτι η χωρητικοτητα το 2018 θα ειναι
60% (!) μεγαλυτερη απ'οτι 10 χρονια πριν...

Αρα οι δηλωσεις πχ. του manager του πολυτελους Hotel
Bristol , Didier le Calvez οτι η Airbnb αποτελει μια πραγματικη απειλη για τον χωρο , απεδεικνυαν του λογου το αληθες .

Μαλιστα διευκρινησε οτι το revenue για το πρωτο εξαμηνο του 2015 ησαν μειον 20% , η δε πληροτης του επεσε απο το 69,2% στο 61,2% .Απο κοντα και το 4seasons ανεκοινωσε μια πτωση 5% στην πληροτητα , στο 66% την ιδια περιοδο .

Το δε Plaza Athenee αναγκασθηκε να κοψει τιμες κατα 20% .
Συνετελεσε βεβαια η κρισις στις οικονομιες Ρωσιας και Βραζιλιας , πλουσιοι πολιτες των οποιων μειωσαν τις επισκεψεις τους σημαντικα .

Μια εικονα της προσφορας διαμερισματων για ολα τα βαλαντια που προσφερει η Αμερικανικη εταιρεια με βαση το San Fransisco , δειχνει οτι μονον στο Παρισι διαθετει προς ενοικιαση 50 χιλιαδες σπιτια , εκ των οποιων περιπου 400 προσφερονται προς 500 € την νυχτα η 550 $ ...
Και 40 απο αυτα πανω απο 1.000 € την βραδυα .

Η συγκριση με τα αρκετα υπερπολυτελη Παρισινα ξεν/χεια δειχνει οτι τα τελευταια προσφερουν περιπου 1.500 δωματια με τιμες πανω απο 1.000 € .
       
                                           Hotel Le Bristol Paris

                         ♢♢♢♢♢♢♢♢♢

Εντυπωσιακο ακομη το γεγονος οτι σε πολλα απο τα καλα
προς ενοικιαση διαμερισματα η studios προσφερονται συμπεριλαμβανοντας concierge service η και service καθαριοτητος 
.
Ο συνηθης χρονος ενοικιασεως ειναι μεταξυ 6 βδομαδων και 4 μηνων τον χρονο .
Η Airbnb ισχυριζεται οτι δεν βρισκεται σε ανταγωνισμο με τα high - end ξενοδοχεια .
Οπως δηλωσαν εκπροσωποι της , αυτες οι κατοικιες διαλεγονται με κριτηριο την μοναδικη εμπειρια που προσφερουν , τελειως διαφορετικη σε καθε περιπτωση απο αυτες των ξενοδοχειων .

                                         Hotel Plaza Athenee Paris

Οι managers παντως των ξενοδοχειων λενε κατι πολυ  
σοβαρο  :  " Οτι μια προσφατη αλλαγη στον σχετικο νομο επιτρεπει στους Γαλλους ιδιοκτητες κυριων κατοικιων να τις ναυλωνουν για 4 μηνες τον χρονο " .
Και συνεχιζουν...
" Παρ'ολο που θα πρεπει να τα δηλωνουν και να μην κρυβουν φορους , δεν υποκεινται σε μια σειρα αλλων φορων που αντιμετωπιζουν τα ξενοδοχεια " .

Και αυτο θεωρουν πως ειναι αδικο και αθεμιτο...
Ειναι σιγουρο προσθετουν οτι ειδικοτερα οικογενειες επισκεπτων στην πολη θα κατευθυνθουν προς την Airbnb , που προσφερει εκτος των αλλων ανωνυμια αλλα και..εξτρα κρεβατια  !

Υποθετοντας οτι η δραστηριοτητα της Αirbnb καλυπτει ολο και περισσοτερες πολεις στον πλανητη , ειμαστε αντιμετωποι με μια νεα πραγματικοτητα στον χωρο αυτον ..
Για την ιστορια , η αξια της Αirbnb υπολογιζεται στα 10 δις $ .

                         ♢♢♢♢♢♢♢♢♢♢

Ενδιαφεροντα πραγματα λοιπον συμβαινουν στον χωρο διαμονης των ταξειδιωτων παγκοσμιως , και το blog που παρακολουθει τις εξελιξεις , θα επανελθει οταν χρειασθει  !

        ▪○●□■♢♢♢♢▪○●□■♢♢♢♢▪○●□■♢♢♢♢▪○●□■